Een Wagyukudde met kalfjes in een voorjaarswei.
De geschiedenis van de Wagyu koe.
En de derde Wagyu koe was Nashi.
De tweede Wagyu koe was Irochima.
Uitgebreide uitleg afstamming Irochima. In de vaderlijn van Irochima komen we twee zeer interessante stieren tegen nl. Kedaka en Kitateruyasu-doi. Dat betekent dat twee bloedlijnen bij elkaar komen; De historische Tajima lijn (stier Kitateruyasu- doi) die dieren geeft met excellente marmering en de Kedaka lijn die maat en groei geeft. En zoals we al eerder hebben gezien zijn deze eigenschappen sterk verankert in deze bloedlijnen. Aan de vaderskant van Kiyoyasu zien we dat Kedaka zelfs tweemaal is vertegenwoordigd via zijn vader Housan, waarbij dan nog moet worden vermeld dat er via de moederlijn van Kedaka ook nog Tajima bloed stroomt. Aan moederskant van Kiyoyasu is nog vermelding waardig dat Kitateruyasu-doi (die deel uitmaakt van de Tajima lijn) een schofthoogte heeft van 1.40m. Maat en marmering zijn hier al mooi bij elkaar gekomen! Voor informatie over de bloedlijnen aan de kant van de moeder van Irochima verwijs ik u graag naar de beschrijving van Ille hierboven.
Uitgebreide uitleg afstamming Ille; Gaan we de pedigree van Ille nader bestuderen dan zien we dat er drie bloedlijnen bij elkaar komen nl.: De  Fujiyoshi-, de Tajima- en de Kedaka lijn. Ik zal het u uit gaan leggen. Aan vaderskant zien we dat bij Itomichi twee bloedlijnen bij elkaar komen; de Fujiyoshi lijn (stier Dai 14 Shigeru) en de Tajima lijn (moeder Dai 9 Itozakura). Zij brachten samen Dai 7 Itozakura voort en die is zonder twijfel een van de meest invloedrijke stieren ooit. De Tajima lijn is beroemd vanwege de excellente vererving van zacht, goed gekleurd en gemarmerd vlees. Het nageslacht van de Fujiyoshi lijn is bekend om zijn grote dieren, goede groei per dag (1.02 kg/dag) wat zelfs vandaag de dag een buitengewone prestatie is. Dai 9 Itozakura heeft dat allemaal in zich en hij markeert het begin van een nieuwe lijn; de Itozakura lijn. Hij was zo bijzonder dat zijn afbeelding op een Japanse telefoonkaart heeft gestaan! Hij heeft deze eigenschappen doorgegeven aan zijn nageslacht; Itomichi en zijn zoon Itomichi 1/2 die wereldfaam hebben verkregen vanwege hun vererving van marmering en maat. Aan moederskant (Illabo Kiseki) komen we weer Dai 9 Itozakura tegen via zijn kleinzoon Itomichi 1/2. Dat betekent dus lijnen teelt met de genetische top! De overgrootmoeder Yuriko is een telg uit de Kedaka lijn. Die lijn is beroemd vanwege grote dieren die goed groeien met hoge vlees kwaliteit en goede voer efficiëntie met behoud van fijne marmering. Ille heeft de maat van Kedaka meegekregen, want ze heeft een heuphoogte van 1.38m, een heupbreedte van 50 cm en een borstomvang van 2.36m! We zien ook Monjiro en zijn zoon Michifuku die allebei wereldfaam hebben verkregen wat betreft de vererving van fijne marmering. Die hebben ze niet van een vreemde want de vader van Monjiro is Yasumi Doi en die is weer van de Tajima lijn.
Ook Nashi heeft een interessante afstamming: Haar vader is Asayaka Shinnen waar wij al nakomelingen van hebben gehad die buitengewoon goed waren wat betreft fijne marmering en vleesstructuur. Dat is geen wonder want als we zijn bloedlijn bestuderen zien we dat hij via Fukutsuru tweemaal terug voert op Yasumi-Doi, de beroemde telg uit de Tajima-lijn die we ook tegenkwamen bij Ille en Irochima. De grootvader van Fukutsuru is nl. Yasumi-Doi en de vader van Monjiro is ook Yasumi-doi. Aan moederskant komen we Yasumi-Doi ook weer tegen middels zijn zoon Monjiro. Er is dus lijnen teelt toegepast met de genetische top!
De liefhebbers van geschiedenis neem ik een klein momentje terug in de tijd en wel naar het jaar 1310; toen is de beroemde Tajima bloedlijn ontstaan. (zie afbeelding) Tajima was een oude provincie in Japan (het tegenwoordige Hyogo) waar deze bloedlijn is ontstaan. De stad kobe ligt in deze provincie vandaar dat het ook wel “Kobe-beef” wordt genoemd. Het is een beschermde merknaam; Men mag alleen het vlees “Kobe”noemen als het daar is gefokt, gevoederd en geslacht is. Japanners waren (en zijn nog steeds al wordt het minder) viseters en hielden hun runderen eigenlijk alleen voor het werk op de rijstvelden en voor transport in de mijn- en bosbouw. De Wagyu’s werden gefokt om hun spierkracht en uithoudingsvermogen en ze moesten mak zijn. Vandaar dat ze meer spieren op de schouder ontwikkelde dan op de achterhand. In vroeger tijden was het voor de gewone Japanners verboden om vlees te eten. Dat prvilege was voorbehouden voor het keizerlijke hof. Het waren de Shoguns (Japanse soldaten) die ontdekten dat ze sterker werden door het eten van vlees! En die namen hun nieuwe gewoonte om vlees te eten mee naar hun eigen dorpen. Zo kreeg de Japanse keuken nieuwe invloed.Het Wagyuvlees werd in die tijd al geroemd om zijn bijzondere smaak en gezonde eigenschappen, want het fraai gemarmerde vlees zit vol onverzadigde - dus gezonde - vetten!
Hoeve Galouppe Wagyu
Top pagina Top pagina Top pagina Top pagina
De mythen rondom de Wagyu. De feiten en fabels op een rij. Feit 1: Het wagyuvlees is rijk aan intramusculaire vetten die het vlees een uitzonderlijke volle smaak geven. Het eten van vlees mag tegenwoordig weer. Zie onderstaand artikel.
Onze jonge beloftevolle vaarsjes.
In de zomer van 2012 zijn wij met een nieuwe uitdaging begonnen; het fokken van Wagyu koeien. Dit Japanse vleesras heeft een rijke geschiedenis lees meer… en kent vele mythen lees meer… Het vlees van deze koeien wordt geroemd om de bijzondere smaak en sappigheid zodat het ook wel het kaviaar onder het vlees wordt genoemd. Om ons nieuwe project te realiseren hebben we een aantal moederdieren met zuivere Japanse bloedlijnen gekocht te weten Ille, Irochima en Nashi. Het bijzondere is dat wij uit deze moederdieren al goede fokstieren hebben!
Nakomelingen van Ille gecombineerd met Asayaka Shinnen hebben een karkasgewicht van ongeveer 510 kg. Ook hebben ze een fijne, excelente marmering en vleesstructuur. Wij zijn daarom ook verheugd dat wij een aantal vrouwelijke nakomelingen van haar hebben zodat wij de lijn voort kunnen zetten. Uitgebreide uitleg afstamming Ille.
Ook van Irochima hebben wij enkele vrouwelijke nakomelingen en een fokstier (Kyoto) zodat we de lijn voort kunnen zetten. Voor alle details zie pagina Wagyu stieren. Uitgebreide uitleg afstamming Irochima.
Feit 2: De intramusculaire vetten van het wagyuvlees zijn rijk aan omega 3 en omega 6 vetzuren. Wij hebben het vet laten onderzoeken en het bevat 70 % onverzadigde vetzuren! Citaat uit een artikel van gezondheidsnet; Bovendien breekt de goede cholesterol (HDL) uit onverzadigde vetten de slechte cholesterol (LDL) uit verzadigde vetten af en verlaagt daarmee het cholesterolgehalte in het bloed. Fabel 1: Het verhaal gaat dat het masseren gebeurde toen men de Wagyu’s industrieel probeerde te houden. D.w.z. dat ze met velen dicht op elkaar stonden waardoor ze zich niet konden bewegen. Het gevolg was dat de Japanse koeien stress kregen waardoor het vlees zijn malsheid verloor en om dat tegen te gaan werden ze gemasseerd. Maar industrieel houden van dieren betekent dat er veel zijn en die krijg je nooit allemaal gemasseerd! Een ander verhaal over het masseren is dat ze dat in vroegere tijden deden aan het keizerlijke hof. Wel, ik was er niet bij dus ik kan dat helaas niet bevestigen. Fabel 2: Wat betreft het geven van bier; er zijn op internet verhalen te vinden (en ook filmpjes op YouTube) dat ze bier gevoerd krijgen. Vroeger, ook tijdens het Japanse Keizerrijk schijnt het gebeurd te zijn en in sommige delen van Japan, waar het in de zomer heet kan worden, wordt beweert dat ze het krijgen om de eetlust te bevorderen. Het is beslist niet nodig; de mate van een goede marmering en fijne textuur van het vlees zijn genetisch bepaalt. En of het daadwerkelijk tot stand komt is een kwestie van goed management. Zie ook pagina; Wagyu vlees. Sterker nog; het ingieten van bier in de mond van een koe wordt niet op prijs gesteld door het dier!
De liefhebbers van geschiedenis neem ik een klein momentje mee terug in de tijd en wel naar het jaar 1310............... toen is de beroemde  “Tajima” bloedlijn ontstaan. (Zie afbeelding) Tajima was een oude provincie in Japan (deze provincie heet tegenwoordig Hyogo) die beroemd is geworden om het ontstaan van “Kobe beef”en Kobe is een stad in Hyogo, het vroegere Tajima. Dus een Tajima Wagyu is hetzelfde als een Kobe Wagyu. Men mag alleen het vlees de merknaam Kobe geven als het gefokt, gevoederd en geslacht is in Japan. Japanners waren (en zijn nog steeds al wordt het minder) viseters en hielden hun runderen eigenlijk alleen voor het werk op de rijstvelden en voor transport in de mijn- en bosbouw. De Wagyu’s werden gefokt om hun spierkracht en uithoudingsvermogen én ze moesten mak zijn. Vandaar dat ze meer spieren op de schouder ontwikkelde dan op de achterhand. In vroeger tijden was het voor de gewone Japanners verboden om vlees te eten. Dat privilege was voorbehouden voor het keizerlijke hof. Het waren de Shoguns (Japanse militairen) die ontdekten dat ze sterker werden door het eten van vlees! En die namen hun nieuwe gewoonte om vlees te eten mee naar hun eigen dorpen. Zo kreeg de Japanse viskeuken nieuwe invloed. Het Wagyuvlees werd in die tijd al geroemd om zijn bijzondere smaak en gezonde eigenschappen, want het fraai gemarmerde, malse vlees zit vol onverzadigde, dus gezonde vetten!
De geschiedenis van de Wagyu koe.
wagyu's van wagyuboerderij hoeve galouppe in de wei
Hoeve Galouppe Wagyu
De mythen rondom de Wagyu. De feiten en fabels op een rij. Feit 1: Het wagyuvlees is rijk aan intramusculaire vetten die het vlees een uitzonderlijke volle smaak geven. Feit 2: De intramusculaire vetten van het wagyuvlees zijn rijk aan omega 3 en omega 6 vetzuren. Wij hebben het vet laten onderzoeken en het bevat 70 % onverzadigbare vetzuren! Citaat uit een artikel van gezondheidsnet; Bovendien breekt de goede cholesterol (HDL) uit onverzadigbare vetten de slechte cholesterol (LDL) uit verzadigde vetten af en verlaagt daarmee het cholesterolgehalte in het bloed. Fabel 1: Het verhaal gaat dat het masseren gebeurde toen men de Wagyu’s industrieel probeerde te houden. D.w.z. dat ze met velen dicht op elkaar stonden waardoor ze zich niet konden bewegen. Het gevolg was dat de Japanse koeien stress kregen waardoor het vlees zijn malsheid verloor en om dat tegen te gaan werden ze gemasseerd. Maar industrieel houden van dieren betekent dat er veel zijn en die krijg je nooit allemaal gemasseerd! Een ander verhaal over het masseren is dat ze dat in vroegere tijden deden aan het keizerlijke hof. Wel, ik was er niet bij dus ik kan dat helaas niet bevestigen. Fabel 2: Wat betreft het geven van bier; er zijn op internet verhalen te vinden (en ook filmpjes op YouTube) dat ze bier gevoerd krijgen. Vroeger, ook tijdens het Japanse Keizerrijk schijnt het gebeurd te zijn en in sommige delen van Japan, waar het in de zomer heet kan worden, wordt beweert dat ze het krijgen om de eetlust te bevorderen. Het is beslist niet nodig; de mate van een goede marmering en fijne textuur van het vlees zijn genetisch bepaalt. En of het daadwerkelijk tot stand komt is een kwestie van goed management. Zie ook pagina; Wagyu vlees. Sterker nog; het ingieten van bier in de mond van een koe wordt niet op prijs gesteld door het dier!
Alles wat u wilt weten over onze Wagyufokkerij:   U kunt onze Wagyu’s samen met hun kalfjes vinden in de heuvels van Zuid- Limburg, zeer centraal gelegen in Europa. Dit Japanse vleesras heeft een rijke geschiedenis lees meer… en kent vele mythen lees meer… Het vlees van deze koeien wordt geroemd om de bijzondere smaak en wordt daarom ook wel het kaviaar onder het vlees genoemd. Voor meer details zie pagina; Wagyuvlees Wij zijn in 2012 omgeschakeld van verbeterde roodbont koeien naar Wagyu’s en we hebben daarvoor een aantal moederdieren met zuivere Japanse bloedlijnen gekocht te weten Ille, Irochima en Nashi. De afstamming van Ille is; Itomichi x Michifuku x Itomichi ½ Haar dochter Irochima heeft ook een interessante pedigree; Kiyoyasu x Itomichi x Michifuku. Ten slotte Nashi; Mikado (= Hirashige-Tayasu x Westh Yasufuji) x Asayaka Shinnen x Michifuku. Yasufuji is op zijn beurt weer een zoon van Kitaterayasu doi. Van Nashi hebben we al een stier waar we mee fokken; Nagano
Top